Sol
over Gudhjem
Bred smör på en skiva rågbröd, helst
danskt. Lägg på ett salladsblad, en halv
rensad böckling och några skivade
rädisor. Toppa med en rå, solgul äggula
(i sitt skal) samt finhackad purjo eller
gräslök. Avsluta med ett par varv på
svartpepparkvarnen.
Dyrlægens natmad
Veterinären Sigurd Kreilgaard kom i
början på 1930-talet varje kväll vid
tiotiden förbi Oscar Davidsens
restaurang i sin engelska Morris Twenty.
Tillsammans med Davidsen skapade han den
numera världsberömda ”Dyrlægens natmad”
(veterinärens vickning).
Bred smör på en skiva rågbröd och
dekorera med ett litet salladsblad. Lägg
på en centimetertjock skiva grov,
ugnsbakad, dansk leverpastej och täck
pastejen med flera tunna skivor
saltkött. Skär upp några skivor sky
(köttgele). Pynta med några rejäla
lökringar och ställ vridna gurkvingar
mellan dem. Avsluta med tomatklyftor och
strö smörgåskrasse över anrättningen.
Stjerneskud (Stjärnfall)
Bred smör på franskbröd. Lägg på sallad,
tomatskivor, panerad rödspättafilé i
rejäla bitar, rikligt med färska räkor
och en generös klick storkornig kaviar.
En variant är att byta ut det vita
brödet mot rågbröd, och att låta räkorna
och kaviaren ersättas av remouladsås och
en citronklyfta.
Rejer i trengsel
Bred smör på franskbröd. Lägg ett ägg i
en kastrull med kallt vatten. Koka upp
och låt kokningen pågå i sex minuter.
Skala ägget och ställ det på en skiva
rågbröd. Häll majonnäs över och slösa
med färska, nyskalade räkor runtomkring.
Skimmelost med æggeblomme og
rom (Mögelost med äggula och Rom.)
Bred smör på rågbröd, lägg på en rejäl
bit gorgonzola eller liknande ost och
sedan en stor rödlöksring ovanpå osten i
vilken en färsk äggula försiktigt
placeras. Häll över en matsked mörk
årgångsrom.
Leverpostej
Värm grovmalen dansk leverpastej så att
den blir ljummen. (en minut i mikron)
Skär en tjock skiva och lägg på
salladsgarnerat rågbröd. Toppa med några
knaperstekta baconskivor och färska,
smörstekta champinjoner samt persilja
eller smörgåskrasse.
Victor Borges livret (livrätt)
Råg- eller surdegsbröd, smör och
salladsblad i botten. Ovanpå det ett par
skivor rimmad lax, nykokta räkor och väl
avrunna kräftstjärtar. Garnera med en
matsked röd och en matsked svart kaviar.
Peppra och pressa lite färsk citronsaft
över.
Blanda separat ihop en tesked av vardera
dijonsenap, HP-sås, pressad lime och
worcestershiresås samt en halv deciliter
majonnäs och ordentligt med finhackad
dill. Dekorera smørrebrødet med
dillkvist och limeskiva, servera med
såsen bredvid.
Håll till
godo, och trevlig segling!
/Håkan
Skeppskock Vindleka II
|