.
 Tillbaka till förstasidan

 

 

 

Smørrebrød

Som Skeppskock på Vindleka II har jag samlat några läckra smørrebrøds recept. Kan vara fint som färdkost under gropiga seglingsdagar.

Smørrebrød avnjutes vanligen med en skummande Bornholms bajer och en lille en...


Sol over Gudhjem
Bred smör på en skiva rågbröd, helst danskt. Lägg på ett salladsblad, en halv rensad böckling och några skivade rädisor. Toppa med en rå, solgul äggula (i sitt skal) samt finhackad purjo eller gräslök. Avsluta med ett par varv på svartpepparkvarnen.



Dyrlægens natmad
Veterinären Sigurd Kreilgaard kom i början på 1930-talet varje kväll vid tiotiden förbi Oscar Davidsens restaurang i sin engelska Morris Twenty. Tillsammans med Davidsen skapade han den numera världsberömda ”Dyrlægens natmad” (veterinärens vickning).

Bred smör på en skiva rågbröd och dekorera med ett litet salladsblad. Lägg på en centimetertjock skiva grov, ugnsbakad, dansk leverpastej och täck pastejen med flera tunna skivor saltkött. Skär upp några skivor sky (köttgele). Pynta med några rejäla lökringar och ställ vridna gurkvingar mellan dem. Avsluta med tomatklyftor och strö smörgåskrasse över anrättningen.



Stjerneskud (Stjärnfall)

Bred smör på franskbröd. Lägg på sallad, tomatskivor, panerad rödspättafilé i rejäla bitar, rikligt med färska räkor och en generös klick storkornig kaviar. En variant är att byta ut det vita brödet mot rågbröd, och att låta räkorna och kaviaren ersättas av remouladsås och en citronklyfta.

 

Rejer i trengsel
Bred smör på franskbröd. Lägg ett ägg i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och låt kokningen pågå i sex minuter. Skala ägget och ställ det på en skiva rågbröd. Häll majonnäs över och slösa med färska, nyskalade räkor runtomkring.

Skimmelost med æggeblomme og rom (Mögelost med äggula och Rom.)
Bred smör på rågbröd, lägg på en rejäl bit gorgonzola eller liknande ost och sedan en stor rödlöksring ovanpå osten i vilken en färsk äggula försiktigt placeras. Häll över en matsked mörk årgångsrom.


Leverpostej

Värm grovmalen dansk leverpastej så att den blir ljummen. (en minut i mikron) Skär en tjock skiva och lägg på salladsgarnerat rågbröd. Toppa med några knaperstekta baconskivor och färska, smörstekta champinjoner samt persilja eller smörgåskrasse.

 

Victor Borges livret (livrätt)
Råg- eller surdegsbröd, smör och salladsblad i botten. Ovanpå det ett par skivor rimmad lax, nykokta räkor och väl avrunna kräftstjärtar. Garnera med en matsked röd och en matsked svart kaviar. Peppra och pressa lite färsk citronsaft över.

Blanda separat ihop en tesked av vardera dijonsenap, HP-sås, pressad lime och worcestershiresås samt en halv deciliter majonnäs och ordentligt med finhackad dill. Dekorera smørrebrødet med dillkvist och limeskiva, servera med såsen bredvid.

Håll till godo, och trevlig segling!

/Håkan
Skeppskock Vindleka II