|
Håkans SJÖMANSBIFF Vindleka |
|
4-6 utsvultna sjöbusar
6-8 personer på land
Köttbuljong
Börja med att koka en välsmakande köttbuljong på ca 800 gr märgben
Bryn köttben och de slamsor som putsats från köttet i generöst med smör.
Flytta över till gryta, slå på vatten och Porter.
Koka upp och skumma.
Tillsätt
1 kruka |
persiljestjälkar |
4 |
lagerblad |
3 |
morötter |
2 |
palsternackor |
1 bit
|
rotselleri |
½ l |
Carnegie Porter 3,5 |
½ l |
vatten (eller pilsner) |
2 tsk |
salt |
15 |
svartpepparkorn |
5 |
sardeller |
|
smör |
Spara persiljebladen till serveringen.
Låt sjuda under lock i minst 2 timmar.
Smaka av med salt.
Sjömansbiff
6-8 |
bakpotatisar |
1,6 kg |
nötkött typ nötrulle, fransyska eller
rostbiff |
250
gr |
rökt sidfläsk |
5 |
stora gula lökar |
2 x ½ l |
Carnegie Porter 3,5 |
8 |
lagerblad |
½ dl |
torkad Karl Johan svamp |
|
salt, nymalen svartpeppar |
2 msk |
vetemjöl hoprört med smör |
|
Till servering |
1 kruka |
kruspersilja, bladen |
2,5 dl |
gräddfil |
|
skivad och strimlad saltgurka |
Skär köttet i centimetertjocka skivor. Putsa
väl, skär bort senor.
Skär sidfläsket i tärningar.
Skala och dela löken, skär i ½ cm tjocka skivor
Salta och peppra köttet med grovmalen svartpeppar och salt. Bryn kraftigt
i smör.
Bryn också sidfläsk och lök i rejält med smör. Löken skall
karamelliseras (vara lite bränd) i kanterna.
Skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor.
Varva i en stor gryta, tillsätt svamp och lagerblad mellan varven.
Klicka i smör/mjölblandningen.
Tillsätt porter, fyll på med köttbuljong tills det täcker potatis och
kött.
Låt grytan sjuda minst en timma, (gärna två-tre).
Låt svalna och mogna ett dygn i kyl.
Vid servering: Värm upp, låt sjuda i 30 min.
Strö över klippt persilja och servera med gräddfil och saltgurka.
Tips
Tillsätt finskurna rotfukter vid uppvärmningen.
Tillsätt morot så blir det Norrländsk Sjömansbiff.
Frys in köttbuljongen, som ev. blir över, i
istärningsfack! |