|
Historik
I Åkröken, Ronneby Musei- och Hembygdsförenings tidning skriver Björn O Svensson:
Den 4 augusti 1911 hölls första teaterföreställningen och den 2 mars 1938 den sista, innan ombyggnaden. Ronneby stad köpte nämligen in fastigheten i augusti 1948 för att bygga om teatern till Stadshus efter ändringsritningar av Stadsarkitekt Einar Hedman.
Invigningen av Stadshuset ägde rum söndagen den 14 oktober 1951 och förrättades av Landshövding Bertil Fallenius.
När så det nya Stadshuset uppfördes strax norr om stadskärnan 1970 var teaterns tid som stadshus över. På teatern flyttade kommunala musikskolan in och en fritidsgård öppnades i gamla scenkällaren, som under Stadshustiden fungerat som stadsbibliotek.
Nyårsafton 1987, då Ronneby under hela året firat sitt 600-års jubileum, framfördes, efter femtio av speluppehåll, den första nyårsrevyn i modern tid på scenen. Revyn hette "Tror du på ett liv efter jul". och regisserades av Ulf Fembro. Producent: Håkan Robertsson, Musikföreningen Hoffman.
1989 gjordes på dåvarande Kommunalrådet Roland Anderssons initiativ en mindre renovering av teatern, bl.a. återställdes (nästan) det lutande golvet i salongen, en sminkloge i anslutning till scenen uppfördes liksom en dusch. Foajé och trapphus målades om.
I början på 1990-talet hade Teater Hialös, med tio heltidssysselsatta, sin verksamhet i huset. Från 2010 är det Ronneby Folkteater som för teatertraditionen vidare i huset. Nyårsrevy, vuxenproduktioner likväl som barnteater - ett flertal egna produktioner har premiär i huset årligen.
Den gamla scenkällaren renoverade Folkteatern under hösten 2010 och stod färdig att användas som pausserveringen, "Bafickan".
Till revyn 2012 renoverade Folkteatern foajén samt installerades fast ljud och ljusteknik med stöd från Ronneby Kommun.
Teatersalongen målades om av Folkteatern inför höstsäsongen 2013 och en Biografutrustning för Live-sändningar av bl.a. Operaföreställningar installerades.
Sommaren 2015 kontoriserade kommunen delar av teatern, till stor olägenhet för teater, opera och barn/ungdomsverksamheten i huset. Hösten 2015 fick Folkteatern bygga en andra pausservering ute i entrén för att kunna serva de allt mer ökande besökssiffrorna i de krympta lokalerna.
Kommunfullmäktige
tog 2017 beslut om att avsätta 2
miljoner kronor för att starta en
renovering av teatern. |
Magin finns kvar
|
|