M U S E U M Till aktuell hemsida  
 
Till ordinarie hemsida
 
Inför teaterbesöket
 

 
 
 

Drömmarens barn

 
 
Ronneby Folkteater
Rådhusparken
372 37 Ronneby
OrgNr: 802451-3544

Flensburgska Mysteriet
En teaterproduktion i samarbete med:

Kollektiv Teatern
ABF
Ronneby Kommun
Region Blekinge
Regionteatern
Ronneby Hembygdsförening
Restaurang Borgmästargården

 

 

En utsökt trerätters middag.
Ett spännande historisk skådespel.
En mordgåta att lösa runt bordet

Premiär 1 APRIL 19.00
Spelas även 2/4, 7/4, 8/4, 9/4.


Välkomstdrink, tre rätters middag (exkl. dryck),
kaffe och skådespel. Biljetter från 580:-
(Biljettsläpp 1 mars)

Köp dina biljetter här
eller på Restaurang Borgmästargården
eller RoyPro, torget, Ronneby 0457-101 65

SYDÖSTRAN
Drama i fyra akter och tre rätter
Läs mer

BLT
Historisk borgmästare i ny pjäs
Läs mer

 

För vegetariskt alternativ, gluten eller laktosfri meny,
kontakta Borgmästargården 0708 391 600


Bildmontage: Johanna Månsson

 



Första världskriget mullrar på ute i Europa.
I februari månad utbryter Ryska Revolutionen.
Även i Sveriges Riksdag är det turbulent. Ronnebys Borgmästare Ernst Flensburg är ledamot i Riksdagens första kammare, ökänd som den mest konservative ledamoten.

I mars faller den Hammarskjöldska högerministären, som styrt landet sedan 1914. Carl Swartz bildar en ny högerregering som kollapsar redan efter sex månader då Nils Edén tillträder som statsminister för en liberal/socialdemokratisk regering. Det blåser nya vindar i riket.

Men hemma hos Flensburgs vilar inga ledsamheter. Det hålls stor fest, när vi tittar in. I entrén tar Bormästaren och hans vackra fru Anna emot.

De tillskyndande gästerna bjuds på välkomstdryck och placeras runt middagsborden. Det blir en härlig festivitet med klingande kristallglas och en superb trerätters middag.

Mustiga anekdoter berättas, brännsvinsbordet är välbesökt, men under ytan finns det också gamla oförrätter som bubblar upp…

Och innan kvällen är slut måste Kronolänsman Waldau kallas in för att, tillsammans med kvällens gäster, lösa ett mord.

 

Flensburgska Mysteriet av Urban Jönsson
Regi Johan Westermark
Kostym Rebecca Carlsson
Historiker Björn O Svensson
Affisch Johanna Månsson
Producent Håkan Robertsson

 

Skådespelare    
Johan Westermark Ronneby Folkteater Borgmästare Ernst Flensburg
Kronolänsman Oskar Waldau
Rebecca Carlsson Ronneby Folkteater Fru Anna Flensburg
Astrid
Tägt
Kollektiv
Teatern
Fröken Amalia von Heidenstam
Calle Henningsson Ronneby Folkteater Handlanden Hilmer Vederlund
Marja Olivendal Ronneby Folkteater Fru Catharina Fåsén
Ivar Hildeman Kollektiv
Teatern
Apotekare Osvald August Ripa


Ernst Flensburg, Borgmästare

Borgmästare sedan 1892 då han efterträdde stadens förste borgmästare i modern tid, Albert Lundquist (1852-1892). Flensburg uppförde 1894 Borgmästargården bredvid rådhuset.

Fru Anna Flensburg
Född Cronholm, hans hustru. Dotter till Snällpostens grundare Bernhard Cronholm i Malmö.

Fröken Amalia von Heidenstam
Förre brunnsdirektörens dotter.

Hilmer Vederlund, Handlande
En mycket aktad stadsmedborgare.

Fru Catharina Fåsén
Hustru till stadens cigarrhandlare Carl Magnus Fåsén.

Osvald August Ripa, Apotekare
Stadens högt aktade apotekare.

Oskar Waldau, Kronolänsman
Född i Kalmar, kom till Ronneby (närmast från Karlskrona) 1889. Kronolänsmannen var en statlig tjänsteman som ansvarade för skatteuppbörd, indrivning och polisiär verksamhet. Efter 1918 blev titeln landsfiskal.


 Klicka för större bild. Borgmästare Ernst Flensburg. Bild: Ronneby Hembygdsförening
Nådens år 1892 utnämndes juristen Ernst Flensburg, i Konselj av konungen, till Borgmästare i Ronneby. Tio år efter att staden hade återfått sina stadsprivilegier. Flensburg innehade ämbetet till 1917 då han avled i Köpenhamn, av en infektion.

Flensburg satt också i Riksdagens första kammare för Högerpartiet. Riksbekant som den mest konservative ledamoten i hela riksdagen. Men Flensburg var också en oerhört dådkraftig Borgmästare under de 25 år han regerade sitt Ronneby.

Det var en tid då man försökte omdana Ronneby till att verkligen se ut som en stad. Monumentala byggnader byggdes. exempelvis Ronneby Teater. För övrigt ett bygge som Flensburg var med i ledningen för och dessutom inte tvekade att satsa en rejäl summa av sitt eget kapital på. Klicka för större bild. Borgmästare Flensburgs ekipage vid sommarvillan Sjötorpet i Ekenäs med kusken Arvid Andersson. Bild: Ronneby Hembygdsförening

Som ett annat exempel på hans framsynthet kan nämnas att han lät inrätta ett kommunalt El- och Vattenverk i staden redan 1902, ja listan kan göras lång.

Under sin långa tid som Borgmästare lyckades han med mycket, men dock aldrig med att bli omtyckt av sina medborgare. Hans nitiskhet skapade mycket osämja i staden.

Han skickade exempelvis sina poliser att räkna passagerare på Ångsluparna som trafikerade ån, så att inte en enda passagerare för mycket fick följa med. Detta skapade mycket irritation både hos Ångslupsbolaget men också av de efterlämnade passagerarna som stående på ångbåtsbryggan fick invänta nästa slup i turlistan.

Vid ett tillfälle hindrade Kapten Lundin. befälhavare på ångslupen Blida, borgmästaren att stiga ombord. Flensburg rusade hem och beordrade sin kusk att spänna för vagnen med sina två hästar med det gyllene seldonet och innan Kapten Lundins ångslup var ute vid redden  passerade Flensburgs tvåspann i full galopp på Reddvägen, så gruset sprutade om hovar och hjul.

Flensburg tog som sin konungsliga uppgift att rösträtts- och arbetarrörelsen inte skulle få fotfäste i Ronneby. Han fängslade exempelvis den socialdemokratiska agitatorn Kata Dahlström under ett Kata Dalströmmöte då hon agiterade för kvinnlig rösträtt, och såg dessutom till att hon blev dömd för Majestätsbrott, men Kata Dalström blev frikänd i nästa instans.

Det sägs att Flensburg såg dessutom till att vår egen rösträttskämpe Märta Nilsson blev dragen mellan två polishästar uppför hela Blasius Königsgatan.

Han tvekade inte att stävja ett upplopp nere vid Söderbro med militär trupp. Han tvekade inte en sekund att bruka det grövsta medel en Konungens befallningshavare kunde använda.

Trots att både Flensburg och hans poliser anlände till platsen och uppmanade folkmassan att skingra sig skapade detta inte lugn i folkhopen. Istället råkade både han själv och hans poliser i handgemäng. Flensburg lyckades rädda sig in i Wiedenborgs fastighet, rusade upp på andra våningen och slog upp ett fönsterparti mot torget och läste upprorslagen till folkmassan. När ingen tog notis om hans deklamation ringde han in militär från Blekinge Bataljon på Bredåkra hed. Beväpnad trupp ilastade järnvägsvagnar, men när militären anlände till Söderbro lugnade sig situationen och upploppet skingrades.